Η Δανία «κόβει» τα deepfakes: Δίνει στους πολίτες τα πνευματικά δικαιώματα των χαρακτηριστικών τους
Στην αλλαγή της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων προχωρά η κυβέρνηση της Δανίας.
Τρόπο για να πατάξει τη δημιουργία και τη διάδοση των deepfakes που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης αναζητά η Δανία.
Γι’ αυτό αλλάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλίζει ότι όλοι έχουν το δικαίωμα στο σώμα, τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τη φωνή τους.
Η κυβέρνηση της Δανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ενισχύσει την προστασία από τις ψηφιακές απομιμήσεις της ταυτότητας των ανθρώπων με αυτό που πιστεύει ότι είναι ο πρώτος νόμος του είδους του στην Ευρώπη.
Έχοντας εξασφαλίσει ευρεία διακομματική συμφωνία, το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση τροποποίησης του ισχύοντος νόμου για διαβούλευση πριν από τις θερινές διακοπές και στη συνέχεια να υποβάλει την τροποποίηση το φθινόπωρο.
Ορίζει το deepfake ως μια πολύ ρεαλιστική ψηφιακή αναπαράσταση ενός προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης και της φωνής του.
«Ξεκάθαρο μήνυμα»
Ο υπουργός Πολιτισμού της Δανίας, Jakob Engel-Schmidt, δήλωσε ότι ελπίζει ότι το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον του κοινοβουλίου θα στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα στον τρόπο με τον οποίο φαίνεται και ακούγεται.
Μιλώντας στον Guardian, τόνισε ότι «με το νομοσχέδιο συμφωνούμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι όλοι έχουν το δικαίωμα στο σώμα τους, στη φωνή τους και στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, κάτι που προφανώς δεν ισχύει με τον τρόπο που ο ισχύων νόμος προστατεύει τους ανθρώπους από τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη».
Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν από την ψηφιακή μηχανή αντιγραφής και να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για κάθε είδους σκοπούς και δεν είμαι διατεθειμένος να το δεχτώ αυτό».
Η κίνηση, η οποία πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη εννέα στους 10 βουλευτές, έρχεται εν μέσω της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που έχει καταστήσει ευκολότερο από ποτέ να δημιουργηθεί μια πειστική ψεύτικη εικόνα, βίντεο ή ήχος για να μιμηθεί τα χαρακτηριστικά ενός άλλου προσώπου.
Οι αλλαγές στη δανική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, μόλις εγκριθούν, θα δώσουν θεωρητικά στους πολίτες στη Δανία το δικαίωμα να απαιτούν από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αφαιρούν τέτοιο περιεχόμενο, εάν αυτό κοινοποιείται χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Θα καλύπτει επίσης τις «ρεαλιστικές, ψηφιακά παραγόμενες απομιμήσεις» της παράστασης ενός καλλιτέχνη χωρίς συγκατάθεση. Η παραβίαση των προτεινόμενων κανόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποζημίωση για όσους θίγονται.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες δεν θα επηρεάσουν τις παρωδίες και τη σάτιρα, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται.